Επίσκεψη του τμήματος

Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής Α1 στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής.

Αιγάλεω, 06/12/2018

Την 01/12/2018, το Α’ εξάμηνο της ειδικότητας Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα, Web Designer – Developer, Videogames) επισκέφτηκε το Ελληνικό Μουσείο πληροφορικής, στην οδό Πέτρου Σπυρόπουλου 2 & Θεσσαλονίκης, στο Μοσχάτο.


Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν οι σπουδαστές την ιστορία της πληροφορικής και την εξέλιξη των υπολογιστικών μηχανών στο χρόνο.


Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, το μοναδικό Μουσείο Πληροφορικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ξεκίνησε τις δραστηριότητες του το 2009 και από το 2012 αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα στην Ελλάδα που συγκεντρώνει τη γνώση για την εξέλιξη στο χώρο της πληροφορικής από το 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε έναν ενιαίο χώρο. Διαθέτει μία σπάνια συλλογή από υπολογιστές – ορόσημα και περιφερειακά που συνέβαλαν στην εξέλιξη της πληροφορικής. Η συλλογή του μουσείου επιδιώκει να απεικονίσει τα μικρά και μεγάλα βήματα της πληροφορικής που οδήγησαν στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που ζούμε σήμερα.


Οι πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές, οι πρώτοι micro computers, οι πρώτοι φορητοί υπολογιστές, αλλά και οι λυχνίες, οι διάτρητες κάρτες, οι πρώτες μνήμες RAM και άλλα αντικείμενα hardware συμπεριλαμβάνονται στα εκθέματα του μουσείου! Επίσης εκθέτει με διαδραστικές μεθόδους τα πρώτα βήματα και την εξέλιξη του λογισμικού. Η συλλογή software του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, λογισμικό από τους πρώτους προσωπικούς και micro computers, παιχνίδια σε δισκέτες 5,25’’ και 3,5’’ και πολλά ακόμα ρετρό εκθέματα.
Χιλιάδες ακόμα αντικείμενα συμπεριλαμβάνονται στα εκθέματα του μουσείου πληροφορικής: κάρτες μνήμης, λυχνίες, οθόνες, δισκέτες, εκτυπωτές, joysticks, παιχνιδομηχανές, το πρώτο mouse, tracker balls, αριθμομηχανές, κινητά τηλέφωνα, palmtops, zip drives, βιβλία και περιοδικά, προγράμματα άλλης εποχής, προγράμματα άλλης εποχής σε ταινίες, κασέτες, δισκέτες, cd-rom και dvd-rom.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι σπουδαστές ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο για τα εκθέματα και τον τρόπο λειτουργίας τους και επιπλέον, οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με αυτά δοκιμάζοντάς τα στην πράξη.


Οι σπουδαστές ενθουσιάστηκαν από το φιλικό περιβάλλον και την επίσκεψη, η οποία στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία καθώς οι στόχοι της επιτεύχθηκαν στο ακέραιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας σε επίπεδο πρακτικής άσκησης των σπουδαστών.

Στην επίσκεψη συμμετείχε το σύνολο των σπουδαστών της τάξης και οι εκπαιδευτές Γουρνάκης Κωνσταντίνος και Κάκνα Ελένη.